Strony

środa, 14 maja 2014

Dieta a znaki zodiaku


Każdy z nas ma swoje ulubione smaki i potrawy, które mógłby jadać bardzo często, a właściwa dieta pomaga w utrzymaniu lepszego zdrowia i samopoczucia. Wiele osób zastanawia się nad odpowiedzią na proste pytanie: Czy jemy aby żyć? Czy też żyjemy po to aby jeść? Wokół jedzenia kręci się całe nasze życie, toteż dla naszego zdrowia, życia i efektywnej pracy jest bardzo ważne. To przy suto zastawionych stołach odbywają się wszelkiego rodzaju negocjacje, spotkania, rozmowy... Kolacja z szefem, spotkanie biznesowe na wspólnym obiedzie, randki w restauracji czy też kawiarni - wszystko kręci się w okół dobrego jedzenia. Bez jedzenia moglibyśmy umrzeć, rozchorować się, albo też zaniechać wszystkich życiowych funkcji. Badający wpływ gwiazd i planet na życie człowieka Astrolodzy, wysnuli też wniosek, że jedzenie dla poszczególnych znaków Zodiaku jest ważne, a na to co jemy mają wpływ planety, gwiazdy i ich układy. Wierzyć - nie wierzyć, ale sami zobaczcie jak to działa w waszym życiu.

BARAN

Do jedzenia nie przywiązuje zbytniej uwagi, gdyż je po to, aby szybko nasycić głód, nabrać sił i stanąć na nogi. Mając zdolności przywódcze, silną wolę, niecierpliwość, ale też prostolinijność i to decyduje jaka będzie jego kuchnia. Szybko i impulsywnie działa i wciąż lubi eksperymentować próbując coraz to nowych rzeczy. Nie obawia się potknięcia, gdy przechodzi na dietę i czegoś nie dotrzyma, bo bardzo szybko podnosi się i wraca do swoich wcześniejszych postanowień. Konsekwencja, nie pozwala mu mieć problemów z nadwagą, ale nie może zrezygnować z aktywności fizycznej. Najlepszą dla Barana aktywnością fizyczną będzie joga, jogging, albo ćwiczenia grupowe. Jedzenie daje mu poczucie siły, władzy i zwycięstwa, toteż lubi potrawy o zdecydowanym smaku, dobrze przyprawione, często jest to kuchnia chińska, meksykańska czy hinduska, a szczególnie to, czego jeszcze nie jadł. Baran lubi słodycze, a Panie urodzone w znaku Barana są dobrymi gospodyniami domowymi i uwielbiają wszelkiego rodzaju wypieki. W swoim menu powinien uwzględnić musli, mleko, sałatki warzywne i razowe pełnoziarniste pieczywo.

BYK

Dla każdego Byka jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem i spotkaniem przy wspólnym stole, bo Byki to łakomczuchy i uważają jedzenie za największą przyjemność ich życia. Posiłki przygotowywane przez Byka to dzieło sztuki i jego samorealizacja. Byki są zmysłowe i uwielbiają pokarm dla duszy i ciała. Magiczną moc czekolady i zapach kawy przywołujące wspomnienia pięknych chwil - to jest to, co lubią i kochają. Są wytrwałe również w kuchni i nie brakuje im zdolności kulinarnych. Lubią dużo eksperymentować w kuchni, gdzie spędzają dużo czasu. Zestawianie rozmaitych smaków i kompozycji żywieniowych - to ich pasja. Uwielbiają słodycze - niestety cierpi na tym ich sylwetka i stąd problem z utrzymaniem idealnej figury. Byki cenią przyjemności i wygodę, ale są też znane z uporu. Ich słabość do podjadania i przekąsek sprawia, że mają problem z utrzymaniem wagi, ale gdy już decydują się na dietę, to kurczowo trzymają się zobowiązań. Aby pobudzić układ pokarmowy Byk musi jeść dużo przypraw, warzyw i owoców. Zaleca się też unikanie tłustych potraw, ciężkich sosów i wszystkiego, co jest tłuste. Dobrze, gdy Byki jedzą posiłki bogate w błonnik co 3-4 godziny, tak, aby nie mogły już nic więcej podjadać. Regularnie spacerując i pływając w basenie Byki zachowują sprawność fizyczną.

BLIŹNIĘTA

Radośni intelektualiści obdarzeni dużym poczuciem humoru nie przykładają zbytniej wagi do jedzenia, gdyż o wiele bardziej dla Bliźniąt jest ważne co się przy stole mówi. Dowcipy, błyskotliwe skojarzenia, trafne uwagi są ważniejsze niż wspólne jedzenie, którego Bliźnięta i tak nie zauważą... Bywają jednakże zmienne i czasami drażliwe i tak bywa też z ich smakami. Dlatego też ciągle waha się waga ciała Bliźniąt. Poprzez ich ciągły głód wiedzy i zdobywanie informacji nie mogą wytrwać w swoich postanowieniach na dłużej. Toteż problemy z dotrzymaniem diety nie są im obce. Uwielbiają dobre jedzenie, dobrą kawę i herbatę i są ich prawdziwymi znawcami. Niestety Bliźnięta nie grzeszą zdolnością do gotowania, toteż często wolą się stołować poza domem. I jak to bywa u Bliźniąt - z radością poślubiają osoby, które doskonale gotują. I to też bywa dla ich sylwetki zgubne. Bliźnięta powinny nauczyć się racjonalnego odżywiania, urozmaicać swoją dietę, a wtedy nie będą miały problemów z utrzymaniem wagi. Mogą jednak cierpieć na niestrawność, dlatego powinny jeść uważnie i powoli. W ich menu powinny znaleźć się makarony, surowe i gotowane warzywa, a jeśli już muszą jeść mięso to niech to będą ryby. Joga pozwoli Bliźniętom zachować równowagę psychiczną i fizyczną. 

RAK

Raki to tradycjonaliści i uosobienia uczciwości i łagodności. Kultywują tradycję wspólnego jedzenia potraw takich, do których przywykli. Raki obdarzone są wrażliwością zmysłową i dobrą pamięcią. Uwielbiają jeść i dlatego są urodzonymi kucharzami, ale mają przez to skłonności do tycia. Stawiają na prostą kuchnię i nieskomplikowane potrawy jakie pamiętają z lat dziecięcych. Wolą ryby niż mięso i kuchnię włoską zamiast wykwintnej francuskiej. Ich problemem jest jednak wątroba oporna na ciężkostrawne posiłki. Raki mogą borykać się z różnego rodzaju dolegliwościami: niestrawnością i zgagą - toteż lepiej gdy przejdą na dietę wegetariańską i nie przejadają się ograniczając zjadane porcje. Sentymentalne Raki przywiązują się do rzeczy i ludzi i jeżeli mają już jakieś nawyki - to bardzo trudno będzie im je zmienić. Dobrze by było, aby nauczyły się jak zdrowo gotować. Panie Raki lubią piec ciasta i przyrządzać desery. Polecane dla Raków są świeże owoce, a dobrą figurę pozwoli im zachować pływanie i ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha.

LEW

Lwy lubią jeść po królewsku, toteż za każdym razem fundują sobie nie lada ucztę. Zdolności przywódcze, zarozumiałość, próżność i duma powodują, że jedząc - dowartościowują się i stają się bardziej ważne wstając od stołu. Oto "ja jem"! - to ich zasada, której zawsze przestrzegają. Są też prostoduszne ale i ambitne, co też odbija się na ich kuchni. Lwy mają zamiłowanie do wykwintnych potraw i słodyczy, świetnie gotują i gotowanie traktują bardzo poważnie. Jeżeli są szefami kuchni to lubią się popisywać swoimi daniami co zaspakaja ich próżność. Lwy, które stołują się na mieście wolą kuchnię orientalną: tajską, chińską, malajską, hinduską. Muszą uważać aby nie nadużywać alkoholu. Lwy raczej nie przechodzą na żadne diety, bo potrafią dostosować odżywianie się do swojego stylu życia. Jeżeli zmieniają styl odżywiania - to zaczynają uprawiać sporty i nie ulegają pokusom. Lwy mają słabość do wszelkiego rodzaju mięs, toteż powinny jeść dużo warzyw. Czasami Lwy mają słaby apetyt i aby go pobudzić muszą stosować przyprawy, a dla uzupełnienia magnezu w diecie dobrze jeśli by jadły daktyle, figi, kapustę, migdały, czarną rzepę. Do swego menu Lwy powinny dodać niskotłuszczowe potrawy i w żadnym razie nie powinny podjadać między posiłkami. Zalecane są dla Lwa spacery na świeżym powietrzu, a jeżeli Lew chce się trochę poruszać - to najlepsze będą dla niego tańce i wszelkiego rodzaju imprezy, bo to daje mu poczucie bycia w centrum zainteresowania, którego pragnie.

PANNA

Praktyka gotowania jest dla Panien bardzo ważna, bo to urodzeni kucharze. Drobiazgowość, zamiłowanie do porządku i rozsądek - to cechy ludzi urodzonych w tym znaku. Interesują się nie tylko sztuką gotowania, ale także tym, co i jak jedzą i czy jedzenie jest zdrowe. Panny lubią mieć wszystko pod kontrolą, a to też tyczy diety. Dbają o zdrowie i ciało i często można je posądzić o pedanterię i drobiazgowość, toteż jedzenie Panny jest bogate w witaminy i bezpieczne - zawsze przygotowane w domu i spożywane w odpowiednich ilościach. Delikatne i wrażliwe Panny uwielbiają owoce i warzywa i często widać to w ich kuchni. Dzielą posiłki na pełnowartościowe i zdrowe i na te szkodliwe i kaloryczne. Panny stawiają bowiem na wegetarianizm. Jeżeli jedzą mięso, to wybierają jednak ryby. Bywają bardzo wybredne i nie zawsze zjadają to, czym zostały poczęstowane. Niestety, bywa, że często poprzestają na gromadzeniu przepisów na wspaniałe potrawy, które by chciały przyrządzić. Tylko zawsze brakuje im czasu. Mimo iż Panny są tak rygorystyczne wobec siebie, to mają ogromną słabość do słodyczy, a w sytuacjach stresowych zaczynają się chorobliwie objadać - stąd też mogą mieć problem z własną wagą. Do swojej diety Panny powinny włączyć marchewkę, selery, jabłka, gruszki i pić więcej wody mineralnej. Dla utrzymania dobrej formy najlepszym dla Panien sportem będzie joga i pływanie, które idealnie wyrzeźbi zadbane ciało Panny. 

WAGA

Wagi jedzą, aby poczuć wspólnotę i wspólnie celebrować święto jedzenia. To największy łasuch spośród całego zodiaku. Towarzyskość, takt i dyplomacja - to cechy Wagi. Te wspaniałe spotkania w gronie przyjaciół i syte uczty... Wyrafinowane podniebienie Wagi sprawi, że będzie zajadała się smakołykami i rozkoszowała pięknem podanego jedzenia w harmonii, bo to dla niej najważniejsze. Tak jak jest ważna dla Wagi harmonia i równowaga ciała. Dlatego dietę harmonizują z ćwiczeniami ciała, bo tak samo jak Panna - Waga ma słabość do słodyczy i nie potrafi im się oprzeć. Jeżeli zostanie poczęstowana tym, co może jej zaszkodzić - nie potrafi odmówić, a potem cierpi... sama ze sobą. Jeżeli Wadze coś nie smakuje - to nigdy tego głośno nie powie. Kolacje przy świecach i dźwiękach muzyki - to jest to, czym można zaimponować wszystkim Wagom - pod warunkiem, że to, czym je częstujemy jest świeże. Artystyczne zdolności Wagi ujawniają się także w kuchni, gdyż Wagi gotują dużo i chętnie eksperymentując w kuchni. To koneserzy dobrych win i potraw. Dla dobrego zdrowia Wagi powinny jeść dużo owoców (także suszonych), a szczególnie jabłka i gruszki. Powinny pić więcej wody mineralnej, unikać ziemniaków i jeść więcej nabiału. Odstresują się i rozluźnią ćwicząc jogę lub tańcząc, co pozwoli Wagom rozładować emocje.

SKORPION

Zawsze ocenia i stara się przeżywać wszelkiego rodzaju skrajne emocje. To silny znak zodiaku posiadający jednocześnie najtrudniejszy charakter, dużą determinację i siłę woli. Skorpion cierpi na nadmiar energii życiowej, jest przenikliwy, chytry i podejrzliwy, co tworzy wybuchową mieszankę emocji, która może wybuchać i w kuchni. Dobrze wie czego chce, nie poddaje się i bywa bardzo cierpliwy. Albo uwielbia jedzenie i gotuje świetnie, albo też nienawidzi gotowania i mało je. Osoby spod tego znaku zodiaku mogą popadać w skrajności i nie lubią stanów pośrednich - albo coś jest czarne, albo białe. Jeżeli poczęstujesz Skorpiona, to on będzie drążył temat, czy to jedzenie jest dobre, czy kucharka spisała się na medal, czy może coś nie wyszło, albo coś się zepsuło? Wychwyci wszystkie błędy i potknięcia, aby móc potem sobie ochoczo i jadowicie poplotkować. "A jednak nie wyszło"! W diecie Skorpionom często brakuje magnezu i żelaza, toteż warto urozmaicić jadłospis o produkty bogate w błonnik, polecane jest szczególnie dużo ziemniaków, kasze i pełnoziarniste pieczywo, jajka, szpinak, cebulę i przyprawy (dla lepszego trawienia). Skorpiony powinny ćwiczyć przynajmniej 3 razy w tygodniu i regularnie się odżywiać.

STRZELEC

Strzelce zawsze realizują przesłanie zdrowego odżywiania się i jedzą dla idei. Uwielbiają eksperymentować, nie cierpią rutyny i wciąż szukają nowych doświadczeń. Prostolinijne, pogodne i trochę roztargnione nie są wybredne w kuchni, choć lubią dobrze zjeść. Znani są też z tego, że nieźle objadają swoich przyjaciół. Mają mnóstwo energii, dbają o zdrowy styl życia, lubią odwiedzać sklepy z ekologiczną żywnością i często jedzą bardzo dziwne potrawy. Unikają GMO - jeżeli walczymy z GMO. Stają się wegetarianami wtedy, gdy trzeba walczyć w obronie zabijanych zwierząt, a równie dobrze może to być idea spożywania mięsa, gdy wyniknie taka ich potrzeba. Uwielbiają kuchnię egzotyczną, toteż gdy nie uprawiają sportu - jedzenie może im wejść w biodra. Mimo iż lubią słodycze, to nie zdarza się im oszukiwać samych siebie gdy podejmą dietę. Dla Strzelców prowadzących siedzący tryb życia zalecana jest dieta mniej kaloryczna, gdyż mogą wystąpić problemy z przewodem pokarmowym. Strzelce mają słabość do piwa i kalorycznych przekąsek, ale jeśli już przesadzą z kaloriami, to powinny uzupełnić dietę o żółte i zielone warzywa i mleko. Aby zrzucić zbędne kilogramy dla Strzelców polecana jest jazda na rowerze. 

KOZIOROŻEC

Twardo stąpa po ziemi. Jeśli wyznaczy sobie jakiś cel - dąży do niego nie zbaczając z drogi. W pogoni za celem potrafią zapomnieć o radości życia dnia codziennego, toteż nie mogą przesadzać z wymaganiami w stosunku do siebie samych. Zawsze stosują dietę. Jest cierpliwy, skoncentrowany, surowy i wytrwały, co daje mu predyspozycje, aby zostać szefem kuchni, a gdy już nim zostanie jest szczęśliwy, bo daje mu to możliwość wyżycia się w pracy i bycie w harmonii ze swym charakterem. Koziorożce gdy jedzą w domu - nie są wybredne, ale jedzenie ma być dla nich pożywne i ładnie podane. Nawet jeżeli coś jedzą czy gotują, to właśnie dieta zdradza ich stosunek do jedzenia, ale potrafią zjeść bardzo dużo. Ciągle poddają się jakimś ograniczeniom w jedzeniu i głodówkom i pewnie im w życiu właśnie o to tylko chodzi. Jeżeli Panie Koziorożce są na diecie, to ich lodówka pełna jest wszelkiego rodzaju zieleniny: szpinaku, kabaczka, bakłażana, dyni czy fasoli. Koziorożec uwielbia ziemniaki, ale dietę powinien poszerzyć o produkty bogate w wapń: zielone warzywa, twarożki, jogurty. Największym błędem żywieniowym Koziorożców jest to, że piją stanowczo za mało niegazowanej wody mineralnej i soków. Idealnym sportem dla Koziorożców będzie jazda na rowerze i bieganie, a joga rozładuje stres i napięcie.

WODNIK

Wodnik jest jednym z trudniejszych znaków do zakwalifikowania go do jakiejś kategorii, a to z powodu jego oryginalności i dystansu jaki stwarza. Wodniki uwielbiają odlotowe jedzenie - jak to Wodniki - i jedzą dosłownie wszystko. Są znane z dobrego zdrowia, ale potrafią sobie też dogodzić, toteż muszą uważać podczas gorszych dni. Niesolidny i czasami chaotyczny Wodnik buja w obłokach i nie marzy o jakiejś wykwintnej kuchni zadowalając się prostymi potrawami. Jeżeli lubi jakąś potrawę, to będzie ją jadł na okrągło i będzie to za każdym razem dla Wodnika jej niespotykana i wykwintna postać. Wodnik jest dobroduszny i towarzyski i chętnie też gotuje dla rodziny i swoich przyjaciół. Wodniki mogą także stać się weganami, bo nie ruszą żadnej potrawy, która byłaby skalana cierpieniem jakiejkolwiek istoty. W kuchni Wodnika można spodziewać się dziwacznych dań i różnego rodzaju eksperymentów. Powinien jednak zastosować dietę poprawiającą wygląd skóry, jeść dania lekkostrawne, owoce i warzywa. Wodniki mają skłonności do przejadania się i nie powinny jeść przed telewizorem. Uwielbiają kasze, produkty mleczne i czekoladę. Dobrym sportem dla Wodnika będą długie spacery, a joga i relaksacja rozładuje ich napięcia.

RYBY

Uwielbiają jeść dla wspomnień, wzruszeń i wszelkiej maści tęsknot... Wyobraźnia, wrodzona intuicja sprawiają, że Ryby są doskonałymi kucharzami. Towarzyskie i opiekuńcze Ryby uwielbiają gości i potrafią ich prawdziwie rozpieszczać swoimi kulinarnymi produktami. Bywają romantyczne i sentymentalne, toteż każda potrawa przywołuje im wspomnienia z dzieciństwa, romantyczne wieczory przy wspólnej kolacji i wiąże się z konkretnymi osobami z ich życia. Nie boją się kuchennych eksperymentów, szczególnie z rybami w roli głównej. Mimo iż Ryby są podatne na wpływy, to odnoszą sukcesy tam, gdzie mogą wykorzystać swoją intuicję. Ryby chętnie próbują wszystkiego i nie wybrzydzają, a jak już nauczą się jak przygotować zbilansowany posiłek - to będą przestrzegać reguł. Bywa jednak uciążliwe to, że często zdarza się im zmieniać zdanie i nie potrafią wytrwać w postanowieniu (bywa to zgubne dla ich diety). Jednak mogą sobie to Ryby rekompensować odpowiednio długimi spacerami i pływaniem.


Zapraszamy na warsztaty:


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ezoteryka-magia-okultyzm.blogspot.com


2 komentarze:

  1. U mnie się wszystko zgadza. Jestem Bliźniakiem :-) powodzonka

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń