środa, 4 czerwca 2014

Znaki Zodiaku - Dolegliwości i słabości


Dwanaście Znaków Zodiaku możemy charakteryzować jako te, na które działają poszczególne żywioły: Ziemia, Woda, Ogień i Powietrze. W Astrologii i Naukach Mistrzów Wschodu każdy żywioł, to odpowiedni typ człowieka. I tak możemy podzielić wszystkie Znaki.

Znaki Ziemi: Byk, Panna, Koziorożec - Znakom ziemi przypisuje się następujące cechy: ostrożność, praktyczność, realizm.

Znaki Wody: Rak, Skorpion, Ryby - Ich podstawowe cechy to wrażliwość, emocjonalizm, subiektywność i niekonkretność.

Znaki Ognia: Baran, Lew, Strzelec - Cechy znaków z grupy ognia to dynamizm, entuzjazm i inicjatywa.

Znaki Powietrza: Bliźnięta, Waga, Wodnik - Cechy znaków wiatru to racjonalizm, skłonność do teoretyzowania, komunikatywność, aktywność społeczna.

Zobacz, jak poszczególne typy Żywiołów wpływają na ludzi urodzonych pod każdym Znakiem Zodiaku. Jakie są ich dolegliwości i słabości, co na nie wpływa i jak można nim zaradzić.

Baran 21 III – 20 IV
Zazwyczaj osoby spod znaku Barana są pełne optymizmu i energii i nie mają problemów z nadwagą, chociaż może się zdarzyć, że przytyją jeśli nie będą mogły się wykazać w działaniu. Planetą Barana jest wojowniczy Mars, a żywiołem jest Ogień, który pełni funkcję trawienia pokarmów oraz prawidłowego utleniania krwi, oczyszczania organizmu z wirusów, toksyn, bakterii, grzybów oraz zwalcza objawy wszelkich chorób. Do tego, aby prawidłowo funkcjonować w życiu Baran potrzebuje dużo Słońca i ruchu na świeżym powietrzu dlatego też jego apteczka powinna być dobrze zaopatrzona w środki na wszelkie stłuczenia i skaleczenia. Barany rzadko zapadają na przewlekłe choroby, ale z powodu złej i tłustej diety mogą mieć problemy z wątrobą, ale jeśli czasem dosięgnie ich jakaś dolegliwość, to szybko wracają do zdrowia. Narażone są też na urazy głowy i wewnętrznych narządów głowy, bóle, migreny, przekrwienie głowy, zapalenie zatok, choroby oczu i uszu oraz choroby umysłowe. Zazwyczaj ruchliwy i aktywny Baran, aby dobrze funkcjonować w swoim menu powinien mieć produkty, które pobudzają przepływ energii w ciele i oczyszczają krew: zarodki pszenne, brokuły, masło orzechowe, wszelkie produkty bogate w witaminę C. Dieta powinna być bogata także w żelazo. Wskazane jest ograniczenie napojów rozgrzewających, szczególnie alkoholu. Barany cierpią na niedobory mineralne fosforanu potasu (może powodować depresję) oraz fosforanu wapnia, i o te minerały powinien Baran zadbać w swoim jadłospisie. Dobrze jeść: Żywność bogatą w fosforan potasu: pomidory, fasola, ryż brązowy, soczewica, orzechy włoskie, oliwki, cebula, sałata, kalafior, ogórek, szpinak, brokuły, figi, banany, suszone morele, dynia. A także zdrowe dla zębów i kości mleko. Pij dużo wody, bo to pomoże odpowiednio odpoczywać i relaksować się. Ogranicz: Alkohol i sól, bo to twoi najgroźniejsi wrogowie. Zbyt dużo soli wpływa niekorzystnie na kości i tętnice, a alkohol wpływa negatywnie na nerki. Barany powinny pić dużo wody, aby osiągnąć odpowiedni odpoczynek i relaks. 

Nadmiar żywiołu Ognia: Rozbudza Barana i energetycznie go wypala. Może powodować niecierpliwość i złość, co też może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, problemów z sercem, wrzodów lub stanów zapalnych. Barany aby ustrzec się tych dolegliwości powinny spożywać tą żywność, która posiada energię Ziemi, i która jest zimna, wilgotna i ciężka, co powoduje wolniejsze jej spalanie. Zimą powinny okrywać głowę ciepłą czapką. Pomagają: Ziarna i warzywa korzenne. Ogranicz: Pikantne jedzenie. Lecznicze produkty: Zioła - rumianek, melisa, waleriana.

Niedobór żywiołu Ognia: Powoduje, że trudniej jest Baranowi spalać kalorie, trawić i wchłaniać pokarm, a organizm ma problemy ze zwalczaniem chorób.  Jedz żywność, która jest ciepła, lekka, sucha i aromatyczna, a unikaj zimnej i ciężkiej żywności. Pomagają: Cytryny, jogurt, zielone warzywa (kapusta, sałata), musztarda. Ogranicz: Produkty mleczne, mięso. Lecznicze produkty: papryka ostra, musztarda, goździki, cynamon, czosnek, imbir (pobudzające trawienie).


Byk 21 IV – 21 V
Prawdziwy smakosz i idealny kucharz uwielbiający dobre jedzenie. Siłą Byka jest wytrwałość i upór, a dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje stabilizacji w każdej dziedzinie życia. Jego żywiołem jest Ziemia, która reguluje w organizmie poziom soli mineralnych i odpowiada za strukturę kości i układ pokarmowy. Byk z natury cieszy się dobrym apetytem, jest ospały i leniwy, dlatego jego dieta powinna być zdrowa, a i ćwiczenia fizyczne powinny stać się nieodzowną dyscypliną w życiu. Ziemia dąży do stabilizacji zdrowotnej i prawidłowego odżywiania się, toteż Byki powinny zadbać o własne zdrowie. Byki narażone są na urazy szyi, krtani, strun głosowych i narządów z nią związanych: przełyku, kręgów szyjnych i żuchwy. Byki szczególnie powinny dbać o kręgosłup szyjny i gardło dlatego zimą otulaj szyję ciepłym szalikiem. Planetą Byka jest Wenus, a żywiołem jest Ziemia. Byki cierpią na niedobory mineralne szczególnie siarczanu sodu (powoduje nadczynność lub niedoczynność tarczycy, co ma wpływ na przybieranie na wadze), a także fosforanu sodu, które to regulują w organizmie poziom wody. Siarczan sodu jest obecny w trzustce, wątrobie i nerkach. Dobrze jeść: Żywność zawierająca siarczan sodu: szparagi, czerwone buraki, kalafior, rzodkiewka, szpinak, ogórki, cebula, dynia, orzechy i żurawina. Aby dobrze funkcjonowała tarczyca Byk musi jeść pokarmy bogate w jod: jajka, orzechy nerkowca, kiełki pszenicy, świeże owoce, sałatę i szczaw. Aby wspomóc wypłukać cały organizm, Byki powinny pić dużo wody. Ogranicz: Bogate w węglowodany produkty żywnościowe, bo te mają tendencję do zamieniania się w tłuszcz w ciele Byka. Utrzymuj dietę niskotłuszczową i ogranicz cukier, który powoduje nadwagę w późniejszym wieku. 

Nadmiar żywiołu Ziemi: Powoduje ociężałość i spowalnia funkcjonowanie organizmu Byka. Trawienie i metabolizm powiększają gęstość tkanki ciała, co ma wpływ na pogrubienie skóry, sklerozę, wpływa na niedobór wapnia, powstawanie guzów i nowotworów oraz powiększenie się owłosienia na ciele. Pomagają: owoce, sałatę, kiełki, pikantnie przyprawione warzywa duszone na parze, zdrowe soki, zupy i herbata. Ogranicz: ciężkie jedzenie. Lecznicze produkty: gorzkie napoje (np. tonik), ostre przyprawy: imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. 

Niedobór żywiołu Ziemi: Powoduje, że Byki ignorują potrzeby własnego ciała i tłumi ich naturalny instynkt. Byki potrzebują wtedy życia w poczuciu bezpieczeństwa i stabilizacji. Więcej snu, relaksu, aby nauczyć się czerpania korzyści z fizycznego kontaktu z Ziemią (dobre jest spacerowanie boso). Pomagają: ziemniaki, nierafinowane ziarna, warzywa i rośliny korzenne, mleko i przetwory mleczne, warzywa duszone na parze, ser, masło, cukier i olej. Ogranicz: owoce i surowe jedzenie. Lecznicze produkty: środki zmiękczające: lukrecja, wiąz, len, wodorosty i minerały, żeńszeń, traganek chiński.


Bliźnięta 22 V – 21 VI
Obdarzone są żywotnością fizyczną i intelektualną, zmiennością nastrojów, ciekawością świata i ludzi i wielką inteligencją. Żywiołem Bliźniąt jest Powietrze, które reguluje w organizmie procesy nerwowe i stymuluje umysł. Nerwowe na ogół Bliźnięta o niezmiernie wrażliwych umysłach - często nadpobudliwe i nadwrażliwe, łatwo wyprowadzić z równowagi i wprowadzić w stany przygnębienia. Merkury - planeta, która rządzi tym znakiem jest związana z oddychaniem, mózgiem i całym systemem nerwowym, co ma też wpływ na związki między umysłem, a różnymi częściami ciała Bliźniąt. A stan umysłu Bliźniąt ma duży wpływ na stan ich zdrowia fizycznego... Wszelka zatem nerwowość i niepokój mogą powodować u Bliźniąt choroby. Bliźnięta, aby prawidłowo funkcjonować - potrzebują intelektualnych bodźców i częstych zmian otoczenia. Bliźnięta znane są z tego, że jedzą w pośpiechu i odżywiają się bardzo niezdrowo. Bliźnięta narażone są na urazy barków, ramion i rąk (powinny szczególnie na to uważać), mają wrażliwy układ krążenia, układ oddechowy i nerwowy, co powoduje, że są podatne na infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli i astmę. Bliźnięta cierpią na niedobór minerałów chlorku potasu (ważny dla układu krwionośnego, oskrzeli i płuc), siarczanu wapnia oraz fosforanu żelaza. Aby utrzymać dobry stan swojego zdrowia fizycznego i umysłowego Bliźnięta muszą zrównoważyć swoją dietę i zadbać o te minerały w swoich jadłospisach. Wiele osób spod tego znaku zodiaku nie może spożywać dużych ilości jedzenia, toteż dobrze jest je dzielić na mniejsze porcje, co bywa też zbawienne dla zdrowia. Dobrze jeść: Produkty bogate w chlorek potasu: szparagi, zielona fasola, pomidory, seler naciowy, marchew, szpinak, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, morele i dziki ryż. Na wzmocnienie oskrzeli: grejpfruty, migdały, pieczone ryby i skorupiaki, jabłka, rodzynki, sałata i kalafior. Wapń (Bliźniętom potrzebny, by mieć zdrowe kości): mleko, maślanka, serek biały - najlepiej wiejski. Pij wyciszające herbatki ziołowe. Ogranicz: Kawę i napoje pobudzające, bo powodują nerwowość i pogorszenie samopoczucia. 

Nadmiar żywiołu Powietrza: Powoduje przemęczenie, bezsenność, wysuszenie skóry, włosów i śluzówki, utratę pamięci z powodu przeciążenia organizmu. Polecany jest zatem relaks, cisza i spokój, z minimalnym pobudzaniem, aby pozwolić układowi nerwowemu na ponownie naładowanie energii. Pomagają: Lekko odparowane warzywa, orzechy, grzanki. Ogranicz: Surowe jedzenie, ziarna, rośliny korzenne, drożdże, rafinowany cukier. Lecznicze produkty: Enzymy, które pomagają we właściwej absorpcji pożywienia.

Niedobór żywiołu Powietrza: Mogą wystąpić trudność z przechodzeniem strumienia energii przez ciało, toteż osłabiony system nerwowy należy wesprzeć minerałami wapnia i magnezu oraz innymi suplementami wspomagającymi krążenie. Spożywaj pokarmy, których nie trzeba gotować, pij soki warzywne i jedz kiełki nasion. Spożywaj owies w formie owsianki, napar z owsianej słomy albo ziaren owsa. Przy słabym układzie nerwowym wskazane jest też brać ziołowe środki uspokajające. Pomagają: chmiel, pieprz cayenne, czosnek, imbir, jogurt, kefir. Lecznicze produkty: Korzeń mniszka lekarskiego, drzewa chinowego i sandałowego.


Rak 22 VI – 22 VII
Raki są skłonne do przesadnego użalania się nad sobą i swoim zdrowiem, wyolbrzymiając nawet drobne dolegliwości. Ich problemy zdrowotne mają skłonność do cyklicznych powrotów. Planetą Raka jest Księżyc, a żywiołem Woda, która ma ogromny wpływ na ich zdolności regeneracyjne i reprodukcyjne, reguluje układ chłonny i płyny w organizmie (krew, śluz, płyny tkankowe). Woda też wypłukuje organizm z toksyn i ochładza ciało. Wodne znaki są bardzo wrażliwe na środowisko w którym przebywają (są bardzo silnie emocjonalne), bakterie i wirusy oraz grzyby. Raki bardzo łatwo popadają w negatywne stany i są podatne na wpływy i uzależnienia (nadużywanie alkoholu, który jest źle tolerowany przez organizm. W późniejszym wieku narażone są na przybieranie na wadze, mają delikatne żołądki, toteż problemy trawienne ich nie omijają, skłonne są do wrzodów żołądka, rozstroju woreczka żółciowego i nudności. Aby żyć zdrowo i prawidłowo funkcjonować - Raki potrzebują dużo emocjonalnego wsparcia od bliskich, odpoczynku i bliskich, dobrych relacji z innymi ludźmi. Raki narażone są na różne urazy, choroby piersi i żołądka (symbolizujące pożywienie i macierzyństwo), klatki piersiowej i nadbrzusza. Wrażliwe Raki powinny zadbać o swoją dietę, aby utrzymać dobry stan zdrowia i wewnętrzny spokój. Raki cierpią na niedobór minerałów fluorku wapnia (łączy się z tłuszczem i białkiem w organizmie, by utrzymać elastyczność tkanek). Niedobór fluorku wapnia może dawać żylaki, krzywizny kręgosłupa, zmniejszenie połączeń tkanek i problemy ze wzrokiem. Raki mają tendencję do pomijania wapnia w swojej diecie, toteż powinny mieć na uwadze by uzupełniać dietę w ten pierwiastek. Dobrze jeść: żółtka jaj, ziarna żyta, jogurt, buraki, ryby i ostrygi, świeże warzywa i owoce, chude białko. Źródła wapnia: mleko, ser, sałata, pomidory (duża zawartość tego minerału), a ochra jest pomocna w zmniejszaniu stanów zapalnych żołądka. Ogranicz: Skrobię, cukier, sól, pikantne przyprawy, chrzan, słodycze (nadmiar powoduje złe trawienie i nieżyty żołądka). Aby zdrowo żyć Raki potrzebują taką dietę, która zadba o ich układ trawienny i wagę, którą muszą trzymać pod stałą kontrolą. Raki uwielbiają domową, typowo polską kuchnię (schabowy i ziemniaki, kluski), ale ich organizm buntuje się na taką ciężką dietę. Dobrze zatem włączyć do diety warzywa i owoce (surowe i duszone), a dieta powinna być lekka i niskotłuszczowa. Posiłki powinny być małe i o określonych porach. Dobrze pić dużo wody mineralnej i unikać słodkich napojów.

Nadmiar żywiołu Wody: Dla raka nadmiar wody daje zbyt wolne trawienie, spowalnia metabolizm i powoduje to, że pokarm jest słabiej przyswajany. Nadmiar Wody, która się zatrzymuje w tkankach może ujawniać się w postaci śluzu, cyst, guzów, zgrubień oraz zagrzybienia i drożdży (typu Candida) w organizmie. Powoduje też problemy z utrzymaniem właściwej wagi, co też powoduje problemy w doborze odpowiedniej diety i niemożność samodzielnego usunięcia wody z ciała. Jednakże dobre efekty by zmniejszyć gromadzenie się wody w organizmie daje zwiększenie aktywności fizycznej i przyspieszenie tempa metabolizmu. Nadmiar wody możemy też usunąć stosując odpowiednią dietę, która jest na bazie lekkostrawnej żywności o właściwościach suchych i gorących. Pomagają: Warzywa przygotowane na parze, fasolę i owoce. Ogranicz: Tłuszcze, oleje, słodycze, drożdże, chleb i sól. Lecznicze produkty: Majeranek, bazylia, tymianek, nać pietruszki, mącznica lekarska, jagody jałowca, liść laurowy, czosnek i liść oliwkowy. 

Niedobór żywiołu Wody: Powoduje zakłócenia w wypłukiwaniu i usuwaniu toksyn z organizmu. Zbyt szybki ubytek wody uniemożliwia chłodzenie ciała i tak zwane "smarowanie", a odwodnienie powoduje sztywność ciała i trudności ze snem, wysycha skóra, włosy, paznokcie i pojawiają się trudności z trawieniem co na Raki działa bardzo niekorzystnie, gdyż gromadzi się wtedy dużo emocji, napięć i niepokojów, które powoduje duża wrażliwość żołądka. Pomaga wtedy długa kąpiel z dużą szklanką napoju, melony, ogórki, arbuzy i inne mięsiste i wilgotne warzywa, które pomagają zachować równowagę wody w organizmie. Pomagają: Pszenicę, ryż, owies, wodorosty, produkty mleczne i naturalne cukry. Ogranicz: Fasolę, marchew, seler naciowy, kapustę i szparagi. Lecznicze produkty: Lukrecja z miodem, soki owocowe.


Lew 23 VII – 23 VIII
Ma mocną budowę ciała, giętki kręgosłup i świetną koordynację ruchową, ale często forsuje się fizycznie (i w sporcie) i z tego powodu cierpi na nadmierne napięcia i nerwy. Lwy są doskonałymi tancerzami i siłaczami, a ludzie urodzeni w tym znaku znani są z wielkiej witalności i dobrego zdrowia. Lwy nie powinny forsować kręgosłupa, bo chociaż giętki, to jednak bardzo wrażliwy. Mimo iż Lwy znane są z długowieczności, powinny unikać zbyt szybkiego tempa życia. Żywiołem Lwa jest Ogień, który oczyszcza organizm spalając toksyny, bakterie, grzyby i wirusy, oraz pomaga w trawieniu spalając kalorie, zwalcza objawy wszelkich chorób oraz bierze udział w prawidłowym utlenianiu krwi. Słońce - zawsze związane z Lwem - wpływa na jego psychikę, witalność, wpływa też na stan zdrowia jego serca i rdzenia kręgowego. Lwy prowadzą zdrowe życie, ale w późniejszych latach życia muszą zwolnić tempo, by uniknąć chorób serca: zawału serca, nerwic, palpitacji oraz zapalenia mięśnia sercowego (związane z emocjami), nadciśnienia, choroby wieńcowej, toteż ich dieta powinna być niskotłuszczowa oraz niezbyt forsowne ćwiczenia. Narażone są też na urazy grzbietu, kręgosłupa i rdzenia kręgowego (związane z odwagą). Zawsze ruchliwy i aktywny Lew musi dobrze zrównoważyć swoją dietę, aby utrzymać dobry stan zdrowia i energię. Często cierpi na niedobory fosforanu magnezu (niezbędny do budowy kości szkieletu, funkcjonowanie układu nerwowego i stabilizację temperamentu), a który wchodzi w skład związków magazynujących energię we wszystkich komórkach organizmu, kształtuje naturalne białko, utrzymuje płynność krwi oraz aktywizuje enzymy trawienne. Dobrze jeść: pszenicę i żytnie produkty, migdały, orzechy włoskie, pestki słonecznika, figi, cytryny, jabłka, brzoskwinie, orzechy kokosowe, ryż, owoce morza, buraki czerwone, szparagi i żółtka jaj. Na wspomożenie krążenia i produkcję krwi dobrze jeść: świeże owoce, zieloną sałatę, sery, mleko i jogurt. Bogata w żelazo żywność to: szpinak i rodzynki, a śliwki, gruszki i pomarańcze pomagają zmniejszyć nadwyrężenie serca. Ogranicz: mięso i tłuste jedzenie.

Nadmiar żywiołu Ognia: Powoduje u Lwa jego energetyczne wypalenie się, niecierpliwość, złość i powoduje choroby nadciśnienia tętniczego, problemy z sercem, wrzody, stany zapalne oraz niweluje to, co Lew zjada. Należy wtedy jeść te produkty, które posiadają energię Ziemi (zimna, wilgotna i ciężka), a która powoduje wolniejsze spalanie energii. Pomagają: Ziarna i warzywa korzenne. Ogranicz: Pikantne potrawy i mięso. Lecznicze produkty: Zioła jak rumianek, melisa, waleriana.

Niedobór żywiołu Ognia: Powoduje, że trudniej jest organizmowi Lwa spalać kalorie, zwalczać choroby, a wchłanianie pokarmu i trawienie jest wtedy ograniczone. Należy wtedy spożywać żywność, która jest ciepła, aromatyczna i lekka, a unikać takiej, której energia jest zimna i ciężka. Pomagają: Cytryny, jogurt, zielone warzywa jak np. kapusta. Ogranicz: Produkty mleczne i mięso. Lecznicze produkty: papryka ostra, musztarda, goździki, cynamon, czosnek, imbir (pobudzają trawienie).


Panna 24 VIII – 23 IX
Mają bardzo wyczulony smak, ale nie są wybredne i zjedzą wszystko, co im się poda, aby tylko nie musiały gotować, choć wiele Panien potrafi robić to świetnie. Aby prawidłowo funkcjonować - Panny potrzebują spokoju i stabilizacji w każdej dziedzinie życia, gdyż mają tendencje do przekształcania problemów w fizyczne dolegliwości - zazwyczaj jelitowe. Panny są narażone na schorzenia układu nerwowego, mają skłonności do niepokojów o własne zdrowie (czasem skłonności do hipochondrii), posiadają kapryśny system trawienny (częste niestrawności, wzdęcia), wrzody, kolki, problemy wątrobowe. Władający znakiem Panny Merkury odpowiada za układ nerwowy i mózg, kontrolując związki między umysłem, a funkcjami ciała. Planetą Panny jest Merkury, a żywiołem jest Ziemia, która reguluje poziom soli mineralnych w organizmie, jest też odpowiedzialna za strukturę kostną oraz układ pokarmowy. Naturą Ziemi (wszystkich ziemskich znaków) jest dążenie do stabilizacji zdrowotnej, dbania o własne zdrowie i prawidłowe odżywianie się. Siłą znaków Ziemi jest wytrwałość i upór, mają mocny zmysł i rozwijają się w kontakcie z Ziemią, ale są bardziej niż inne narażone na przeziębienia i grypy niż znaki Ognia czy Powietrza. Panna cierpi też na zaparcia i biegunki, dlatego w diecie musi przyjmować dużo błonnika zawartego w ziarnach zbóż i owocach. Panny cierpią na niedobór siarczanu potasu (reguluje w ciele tłuszcze, dostarcza tlen do komórek, odtruwa organizm i dba o prawidłową pracę mięśni). Siarczan potasu utrzymuje w dobrym zdrowiu skórę, a jego brak powoduje łupież, utratę włosów, egzemę, trądzik i suchą, łuskowatą skórę i włosy. Niedobory siarczanu potasu mogą prowadzić do uczucia ekstremalnego zmęczenia. Dobrze jeść: warzywa liściaste, pszenica, pełnoziarnisty chleb, olej z kiełków pszenicy, owies, migdały, żółty ser, pomarańcze, banany, cytryny. Zdrowe i łatwostrawne jedzenie to: chleb żytni, jogurt, brązowy ryż, jajka i serek wiejski, melony, jabłka, gruszki, papaja, a sok z cytryny złagodzi problemy skórne i łupież. Panna powinna zrezygnować z cukru i zastąpić go miodem, a herbaty ziołowe pomogą Pannom uśmierzyć nerwowość ich żołądków. Ogranicz: czekoladę (powoduje zaburzenia skórne i systemu trawiennego). Panny nie tolerują jednak leków, dlatego wszelkie leki powinny być skonsultowane z lekarzem, a właściwa dieta podtrzymuje energię Panny i jest podstawą dobrego zdrowia. Pokarmy dla Panny nie powinny być pikantne, smażone, obciążone sosami ani mocno przyprawione.

Nadmiar żywiołu Ziemi: Powoduje u Panien ciężałość ciała i spowalnia funkcjonowanie ich organizmu. Procesy metabolizmu i trawienie są wtedy opóźnione i powiększają gęstość tkanki ciała, co ma wpływ na pogrubienie skóry, sklerozę, guzy, nowotwory niedobór wapnia i zwiększenie owłosienia na całym ciele. Pomagają: owoce, sałata, kiełki, pikantnie przyprawione warzywa gotowane na parze, zupy, soki i herbata. Ogranicz: ciężkiego jedzenia.
Lecznicze produkty: gorzkie napoje (piwo i tonik), ostre przyprawy (imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne).

Niedobór żywiołu Ziemi: Skłania Panny do ignorowania potrzeb własnego ciała i tłumi ich naturalny instynkt. Wtedy dla dobrego zdrowia Panny muszą się ustabilizować i osiągnąć poczucie bezpieczeństwa, więcej spać i relaksować się, czerpać korzyści z fizycznego kontaktu z Ziemią (leżeć na trawie, chodzić boso). Pomagają: ziemniaki, nierafinowane ziarna, warzywa i rośliny korzenne, mleko i przetwory mleczne, warzywa gotowane na parze, ser, masło, cukier i olej. Ogranicz: owoców i surowego jedzenia. Lecznicze produkty: lukrecja, wiąz, len, wodorosty i minerały, żeń-szeń, traganek chiński.


Waga 24 IX – 23 X
Na ogół Wagi znane są z piękna i ujmujących cech charakteru. Mają dobrą strukturę kości, cieszą się dobrym zdrowiem, mają kształtne, umięśnione plecy, ale są one tym, na co Wagi cierpią, gdy się fizycznie forsują. Wagi mają też wrażliwe nerki i cierpią na rozstępy skóry. Kobiety Wagi są pełne wdzięku, mają elastyczne kręgosłupy i krągłe pośladki. Planeta Wenus, która rządzi tym znakiem daje im zdrową skórę, włosy, żyły, gardło, nerki i lędźwi. Wagi są narażone na urazy i schorzenia lędźwi, kręgów lędźwiowych, nerek, pośladków oraz skóry. Braku snu, nadmierna ilość jedzenia i gazowanych napojów (które są złe dla nerek), odbija się u Wagi na skórze. Wagi mają wyrafinowany smak, są koneserami wykwintnych potraw, ale chociaż lubią prostą i domową kuchnię, to doskonale czują się w restauracji (jako kucharze i jako klienci). Żywiołem Wagi jest Powietrze (reguluje w organizmie procesy nerwowe i stymuluje umysł). Do dobrego zdrowia Wagi potrzebna jest równowaga i dobre samopoczucie i to w pracy i podczas gdy Waga odpoczywa, harmonijne relacje z innymi ludźmi oraz dobra dieta. Niedobory mineralne, na które Waga cierpi, to niedobór fosforanu sodu (wyrównuje bilans kwasów i zasad w ciele, uwalnia je od nieużytecznych odpadów). Najlepsza dla Wagi jest wysokobiałkowa dieta, niskotłuszczowa, mało cukrów i węglowodanów, niskotłuszczowe sery, jogurt, świeże owoce i warzywa, zielona sałata, pełnoziarnisty chleb, dużo wody mineralnej (by wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn). Dobrze jeść: truskawki, jabłka, rodzynki, migdały, szparagi, groch, zboże, marchew, szpinak, czerwone buraki, rzodkiewki, pomidory, brązowy ryż i owsianka (bogate w fosforan sodu). Ogranicz: alkohol, gazowane napoje, mięso, ciężkie potrawy. 

Nadmiar żywiołu Powietrza: Wrażliwe, niespokojne i nadpobudliwe znaki Powietrza nęka przemęczenie, bezsenność, mają suchą skórę, włosy i śluzówki, słabą pamięć (bądź też jej utrata z powodu przeciążenia organizmu). Korzyści przynosi wtedy zaplanowana cisza i spokój, z minimalnym pobudzaniem, aby pozwolić układowi nerwowemu na ponownie naładowanie energii. Pomagają: Lekko odparowane rośliny, orzechy, grzanki. Ogranicz: Surowego jedzenia, ziaren, roślin korzennych, drożdży, rafinowanego cukru. Lecznicze produkty: Enzymy, które pomagają we właściwej absorpcji pożywienia.

Niski poziom Powietrza: Kiedy powietrzny element jest niski, powoduje to trudność z przechodzeniem strumienia energii przez ciało. Osłabiony system nerwowy należy wtedy wesprzeć minerałami wapnia i magnezu oraz innymi krążeniowymi bodźcami. Jedz wtedy w dużej ilości jedzenie, którego nie trzeba gotować. Pomagają: soki warzywne i kiełki nasion. Owies w formie owsianki, naparu z owsianej słomy albo ziaren owsa. Wskazane jest też przy słabym układzie nerwowym brać ziołowe środki uspokajające. Ogranicz: Piwo korzenne, pieprz cayenne, czosnek, imbir, jogurt, kefir. Lecznicze produkty: Korzeń mniszka lekarskiego, drzewa chinowego i sandałowego, parę kropli gorzkiej wódki, np. Angostury.


Skorpion 24 X – 22 XI 
Ludzie urodzeni w znaku Skorpiona mają silne, zmysłowe ciała i doskonałe zdolności rekonwalescencyjne. Astrologia powiada iż Skorpiony kiedy są młodzi wyglądają staro, kiedy są starzy wyglądają młodo. Ludzie spod tego znaku łatwiej popadają w stany negatywne od innych. Skorpiony mają dużą energię wewnętrzną i dużą wyobraźnię. Narażone są na urazy kości, miednicy i schorzenia układu moczowo-płciowego. Skorpiony mają problem z alkoholem (największy ze wszystkich znaków zodiaku) i on ma najgorszy i natychmiastowy wpływ na wygląd Skorpiona, a jego skutki są widoczne na skórze. Żywiołem Skorpiona jest woda (Planeta to Pluton) i ma ona decydujący wpływ na jego zdolności regeneracyjne i reprodukcyjne. Woda płucze organizm z toksyn, ochładza ciało i reguluje układ krwionośny i chłonny organizmu (krew, śluz, płyny tkankowe). Skorpiony mają skłonność do schorzeń układu pokarmowego, infekcji narządów płciowych, chorób układu moczowego, chorób wenerycznych oraz impotencji. Wodne znaki są wyjątkowo wrażliwe na grzyby, bakterie, wirusy, oraz środowisko w którym żyją. Emocje odbijają się na ich zdrowiu bardzo silnie i dlatego też choroby mogą być nimi spowodowane. Znakiem Skorpiona rządzi planeta Pluton, która kieruje tworzeniem się komórek i reprodukcyjnymi funkcjami ciała, dlatego też dla Skorpiona energia płciowa ma generalny wpływ na jego zdrowie i siły witalne, bo pod jej wpływem - regeneruje się. Niedobory mineralne na które cierpi Skorpion jest siarczan wapnia, który bierze udział w naprawianiu tkanek i odporności na choroby zakaźne. Potrzebują go takie organy jak: nos, usta, gardło, przełyk, jelita, organy reprodukcyjne - aby zdrowo i prawidłowo funkcjonować. Niedobory siarczanu wapnia powodują skłonności do niepłodności, przeziębień, przewlekłych i powracających infekcji zatok, zmian skórnych (które nie chcą się goić). Dobrze jeść: szparagi, kalafior, rzodkiewki, cebula, pomidory, figi, wiśnie, orzechy kokosowe (zawierają siarczan wapnia). Wapń zawarty m.in. w mleku, serze, jogurcie i wiejskim serku, a dieta powinna być wysokobiałkowa i bogata w świeże owoce, warzywa i pełnoziarnisty chleb. Bardzo dobre dla Skorpiona są: zielona sałata, czerwone buraki, soczewica, migdały, orzechy włoskie, owoce drzewa cytrusowego, jagody, jabłka, banany i ananasy. Ogranicz: Obfite i pikantne posiłki, bo żołądek Skorpiona jest wrażliwy. Kolacje powinny być lekkostrawne i obfite w wodę mineralną. Skorpiony lubią jadać za dużo i za tłusto, toteż dobrze, jeśli urozmaici swoje jedzenie o surówki, zupy, zioła, a ponieważ brakuje im konsekwencji w utrzymaniu diety - dobrze, jeżeli jedzą wszystko w odpowiednich ilościach i systematycznie. Organizm za to odpłaci im brakiem dolegliwości.

Nadmiar żywiołu Wody u Skorpiona powoduje zbyt wolne trawienie, słabe przyswajanie pokarmu oraz spowalnia metabolizm. Zbędna woda może ujawnić się w ciele Skorpiona jako przerost drożdży typu Candida, śluz, cysty, guzy i zgrubienia oraz może sprawiać problem z utrzymaniem prawidłowej wagi. Rzadko samemu można się z tym problemem uporać by zmniejszyć wodę w organizmie, trudno jest dobrać odpowiednią dietę, ale lepsze efekty przynosi przyspieszenie tempa metabolizmu i zwiększenie aktywności fizycznej (zmniejsza gromadzenie się płynów). Nadmiar Wody równoważymy spożywając posiłki gorące, suche i lekkostrawne. Pomagają: Warzywa gotowane na parze, fasola, owoce. Ogranicz: Tłuszcze i oleje, słodycze, drożdże, chleb i sól. Lecznicze produkty: Majeranek, bazylia, tymianek, nać pietruszki, mącznica lekarska, jagody jałowca, liść laurowy, czosnek i liść oliwkowy.

Niedobór żywiołu Wody: Utrata wody z organizmu (zbyt szybka) zakłóca wypłukiwanie toksyn i nie zapewnia smarowania i chłodzenia ciała, może też dawać suchość skóry, włosów i trudności z trawieniem oraz trudności ze snem. Może wystąpić zbyt dużo emocji, napięć, niepokojów, na co najlepszym lekarstwem jest długa kąpiel z dużą ilością napojów. Pomagają: Pszenica, ryż, owies, wodorosty, produkty mleczne i naturalne cukry. Ogranicz: Fasolę, marchew, seler naciowy, kapustę i szparagi. Lecznicze produkty: Lukrecja z miodem, soki owocowe.


Strzelec 23 XI – 21 XII
Osoby ze znaku Strzelca we wczesnych latach życia są zazwyczaj szczupłe i smukłe, ale mają taką tendencję do tego, aby z wiekiem przybierać na wadze. U kobiet Strzelców daje się to zauważyć na biodrach i udach. Strzelce cierpią na chroniczne bóle w biodrach i udach, są podatne na rwę kulszową, podagrę, choroby bioder i różnego rodzaju ułomności. Ogień jest żywiołem Strzelca i pełni w ich organizmie funkcję prawidłowego utleniania krwi, spalania kalorii i trawienia pokarmu. Oczyszcza organizm i spala toksyny, wirusy, bakterie, grzyby i zwalcza wszystkie choroby. Aby dobrze funkcjonować Strzelce potrzebują dużo słońca i ruchu na świeżym powietrzu, ale ich fizyczna aktywność - jeśli zostanie przerwana - może spowodować u nich stagnację i choroby. Strzelce muszą dużo ćwiczyć. Planetą Strzelców jest Jowisz, który wpływa na funkcję wątroby (bardzo wrażliwej na nadużywanie alkoholu). Choroby wątroby (zapalenia), urazy ud, bioder, to zmora Strzelców.  Z natury Strzelce są długowieczne, cenią sobie dobrą i zdrową żywność, lubią dobrze zjeść, choć ich posiłki są niewielkie. Nie przepadają jednak za gotowaniem. Strzelce cierpią na niedobory minerału krzemionki, która wzmacnia układ nerwowy, utrzymuje w zdrowiu tkankę łączną mózgu i zapobiega drętwieniu palców, nóg i stóp. Brak krzemionki może być powodem słabej skóry, bólu ścięgien, słabych i cienkich włosów. Dobrze jeść: skórki z owoców i warzyw, sałata, zielony pieprz, figi, truskawki, gruszki, jabłka, ziemniaki, owies, łuski ziaren, ziarna zbóż, żółtko jajka (bogate w krzemionkę). Dobra dieta dla Strzelca, to dieta bogata w białko, świeże owoce i warzywa; buraki, pomidory, śliwki, wiśnie, pomarańcze i cytryny, jajka, mleko, jogurt, brązowy ryż i pszenica oraz picie dużej ilości wody. Posiłki lepiej jeść mniejsze, ale za to cztery razy dziennie. Źródłem krzemu w codzienne diecie są przede wszystkim rośliny np.: zboża (jęczmień), skrzyp polny, rdest ptasi, rośliny strączkowe i bambus. Organizm człowieka jest w stanie przyswoić tylko ok. 3% krzemu organicznego z wyciągów roślinnych, dlatego potrzebne jest jego codzienne uzupełnianie. Strzelec może zajadać to, czego innym znakom jeść nie wolno: zamiast surówek uwielbia chrzan, musztardę, ćwikłę i keczup. Dobrze włączyć do diety dużo sałatek, pełnoziarniste pieczywo, a jeśli już ma być coś słodkiego, to najlepiej niech to będzie jakiś owoc lub jedno ciasteczko. Nie jedz w nocy! Ogranicz: tłuszcze, sosy pieczeniowe, śmietanę, masło, słodycze i czekoladę. Unikaj napojów alkoholowych,które uszkadzają wątrobę Strzelca i powodują jego wcześniejsze starzenie się. 

Nadmiar żywiołu Ognia: Kiedy jest w nadmiarze - rozbudza i energetycznie wypala Strzelca. Powoduje niecierpliwość, złość, nadciśnienie tętnicze, problemy z sercem, wrzody i stany zapalne. Zbyt dużo ognia niweluje spożywaną żywność, toteż dobrze jeść tą żywność, która posiada energię Ziemi, która jest zimna, wilgotna i ciężka - co powoduje wolniejsze jej spalanie. Pomagają: Ziarna i warzywa korzenne. Ogranicz: Pikantne jedzenie i mięso. Lecznicze produkty: Zioła: rumianek, melisa, waleriana. Zimą Strzelce muszą chodzić w czapce na głowie.

Niedobór żywiołu Ognia: Jeżeli Ogień jest zbyt niski w organizmie Strzelca, to trudniej jest spalać kalorie i organizm ma problemy ze zwalczaniem chorób, a trawienie i wchłanianie pokarmu jest zaburzone. Aby wspomóc organizm jedz żywność, która jest ciepła, lekka, sucha i aromatyczna. Unikaj zimnej i ciężkiej żywności. Pomagają: Cytryny, jogurt, zielone warzywa jak np. kapusta. Ogranicz: Produkty mleczne i mięso. Lecznicze produkty: papryka ostra, musztarda, goździki, cynamon, czosnek, imbir (pobudzają trawienie).


Koziorożec 22 XII – 20 I
Wszystkie Koziorożce (tak samo jak Lwy i Strzelce) są długowieczne. Znane są z doskonałej budowy kości, jednakże mogą cierpieć na bóle stawów, kolan, reumatyzm, artretyzm, nerwobóle oraz sztywność stawów, a co za tym się kryje i inne ortopedyczne problemy. Koziorożce narażone są też na schorzenia zębów, problemy z konsumpcją alkoholu i nadwrażliwej skóry, są skłonne do nadmiernego wysiłku, bardzo często się przepracowują i opuszczają właściwe pory posiłków, aby potem zbyt dużo jeść za jednym razem. Ziemia jest żywiołem tego znaku i reguluje w organizmie poziom soli mineralnych, a także jest odpowiedzialna za kości i układ pokarmowy. Żywioł Ziemi - jak to wszystkie znaki ziemskie, z natury dąży do stabilizacji zdrowotnej i skłania do dbania o własne zdrowie i prawidłowe odżywianie się. Saturn - planeta władająca Koziorożcem ma duży wpływ na wysoką wrażliwość i rezerwę w uczuciach, oddziaływuje na pęcherzyk żółciowy, śledzionę, kości, skórę i zęby. Niedoborem mineralnym na który cierpią Koziorożce jest fosforan wapnia, który bierze duży udział w tworzeniu się kości. Brak tego minerału może powodować krzywicę, niekształtne kości, krzywiznę rdzeniową, choroby zębów i bóle w stawach. Dobrze jeść: pomarańcze, cytryny, figi, seler naciowy, kapustę, ziele mniszka lekarskiego, szpinak, brokuły, zboże, groch, ziemniaki, orzechy włoskie, migdały, całą pszenicę, owies i brązowy ryż. Aby utrzymać kości, skórę i zęby w idealnym stanie Koziorożec musi jeść dużo produktów bogatych w białko i wapń. Dobrze jeść świeżą sałatę, świeże owoce i warzywa, chude białko, ryby, jajka, a pełnoziarnisty chleb powinien być dla Koziorożca chlebem powszednim. Sery, maślanka czy jogurty to doskonałe produkty bogate w ten pierwiastek. Ogranicz: jedzenie tych samych produktów każdego dnia (Koziorożce uwielbiają takie diety), czekoladę, rafinowany cukier (nie jest dobry dla skóry), pikantne jedzenie (powoduje rozstrój jelit).  

Nadmiar żywiołu Ziemi: spowalnia funkcjonowanie organizmu i powoduje ociężałość spowalniając także trawienie i metabolizm. Ma to także wpływ na pogrubienie skóry, sklerozę, niedobór wapnia, guzy i nowotwory, i powiększenie się owłosienia na ciele. Pomagają: owoce, sałata, kiełki, pikantnie przyprawione warzywa gotowane na parze, zupy, soki i herbata.
Ogranicz: ciężkie jedzenie. Lecznicze produkty: gorzkie napoje (tonik), ostre przyprawy (imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne).

Niedobór żywiołu Ziemi powoduje, że Koziorożce ignorują potrzeby własnego ciała i tłumi ich naturalne instynkty, toteż potrzebują one one sposobu na życie, który ich ustabilizuje i da poczucie bezpieczeństwa. Dobrze, jeśli dużo śpią i relaksują się zażywając kontaktu z Ziemią. 
Pomagają: ziemniaki, nierafinowane ziarna, warzywa i rośliny korzenne, mleko, przetwory mleczne, warzywa gotowane na parze, ser, masło, cukier i olej. Ogranicz: owoce i surowe jedzenie. Lecznicze produkty: lukrecja, wiąz, len, wodorosty, minerały, żeń-szeń, traganek chiński. Koziorożce rzadko mają kłopot z nadwagą, bo dbają o dietę i potrafią sobie dobrać co im służy. Powinny jednak dbać o to, by jeść świeże produkty, urozmaicać posiłki i dbać o to, aby dieta była lekka.


Wodnik 21 I – 19 II
Wodniki mają dobrą koordynację ruchową, dobrą kondycję, mocno ukształtowane nogi, smukłe kostki i ogólnie są silne i zdrowe. Ich aktywność umysłowa przewyższa ich fizyczną aktywność, toteż powinny być uważne, aby obie aktywności utrzymać w równowadze. Wodniki mają skłonność do chorób układu krążenia, stwardnienia tętnic, anemii oraz niskiego ciśnienia krwi, urazy ud, goleni i kostek. Lubią zapamiętać się w działaniach i projektach, co nie pozostawia im wiele czasu na to by zadbać o swoje posiłki, dlatego też uwielbiają przekąski i jedzą często niewłaściwe rzeczy. Powietrze to żywioł Wodnika (reguluje w organizmie procesy nerwowe i stymuluje umysł). Urodzeni w żywiole Powietrza mają dużą żywotność, zmienność nastrojów, inteligencję, ciekawość świata i ludzi. Aby zdrowo żyć Wodnik potrzebuje dobrej diety, która utrzymywać będzie ich witalność i wagę na doskonałym poziomie. Niedoborem mineralnym u Wodnika jest chlorek sodu - podstawowy składnik soli kuchennej i warzonej. Dobrze jeść: zdrowa, naturalna żywność, szpinak, rzodkiewka, seler naciowy, kapusta, sałata, zboże, kabaczki, soczewica, migdały, orzechy włoskie, jabłka, brzoskwinie, gruszki, cytryny i pomarańcze. Dla Wodnika najlepsza dieta to taka, która jest nietucząca i wysoka w białko: świerze owoce i warzywa, pełnoziarnisty chleb, czerwone buraki, brokuły, marchew, pieprz, pomidory, truskawki, ananasy, granaty, figi, daktyle, brązowy ryż, cała pszenica, jogurt i naturalne sery. Wodnik zadowoli się prostym, zwyczajnym posiłkiem, ale lubi też zjeść coś egzotycznego i oryginalnego. Jeśli już eksperymentuje w kuchni - to osiąga ciekawe rezultaty. Wodnikom nie grozi otyłość, ale nie powinny się zapuszczać... bo bardzo lubią słodycze i trudno im z nich zrezygnować. Ogranicz: kawę (pobudza nerwy). Dobrze jak Wodniki piją dużo herbatek ziołowych, bo to ich uspokaja.

Nadmiar żywiołu Powietrza: Niespokojne, wrażliwe umysły, nadpobudliwe znaki Powietrza są bardzo przemęczone, cierpią na bezsenność, mają suchą skórę, włosy i śluzówki, są skłonne do utraty pamięci z powodu przeciążenia organizmu. Aby zregenerować układ nerwowy i naładować się energią Wodnik musi przebywać w ciszy i spokoju. Dobrze jeść: Warzywa na parze, orzechy, grzanki. Ogranicz: Surowego produkty, ziarna, rośliny korzenne, drożdże, cukier rafinowany. Lecznicze produkty: To takie, które pomagają trawić i absorbować pokarm. 

Niedobór żywiołu Powietrza: Powoduje, że strumień energii płynący przez ciało jest słaby. Osłabia to cały system nerwowy Wodnika. Aby wesprzeć osłabiony organizm dobrze uzupełnić w diecie minerały wapnia i magnezu oraz takimi, które pobudzają krążenie. Dobrze jeść posiłki, których nie trzeba gotować (kiełki nasion, soki owocowe i warzywne), owies (owsianka, napar ze słomy owsianej albo z ziaren owsa). Słaby system nerwowy wzmocnią ziołowe herbatki na uspokojenie. Dobrze jeść: pieprz cayenne, czosnek, imbir, jogurt, kefir.


Ryby 20 II – 20 III
Ryby mają delikatną budowę ciała i bardzo ciężko przechodzą wszelkie choroby (bardzo je to wyczerpuje). Mają kształtne stopy, potrafią doskonale tańczyć, a ich zmysły smaku i zapachu są wyjątkowo wrażliwe. Dlatego Ryby są skłonne do chorób pochodzenia emocjonalnego (mają emocjonalne osobowości i choroby są oparte na ich emocjach), są podatne na przeziębienia, zapalenie zatok i zatrzymanie wody w organizmie. Ryby powinny się wysypiać i zdrowo odżywiać, bo jest to najbardziej podatny na choroby znak Zodiaku. Ryby mają pociąg do rozrywkowego stylu życia, który skłania do późnego jedzenia i picia. Dobrze i smacznie gotują, ale zdrowo żyć, Ryby muszą zachować spokój, ostrożność i nie przeciążać się, nie forsować nadmiernymi ćwiczeniami fizycznymi - wtedy będą czuły się młodziej. Woda, która jest żywiołem Ryb ma decydujący wpływ na ich reprodukcję i zdolności do regeneracji (reguluje układ chłonny i płyny w organizmie takie jak krew, śluz, limfę), smaruje, płucze z toksyn i ochładza ciało. Wodne znaki są bardzo wrażliwe na środowisko w którym żyją, na grzyby, bakterie i wirusy. Zagadnienia zdrowia dla znaków Wody ma ogólnie silny emocjonalny związek. Ludzie spod tego znaku łatwiej popadają w stany negatywne od innych. Lubią użalać się nad swoim zdrowiem i różne dolegliwości i problemy zdrowotne wyolbrzymiają. Dlatego też ich zdrowotne problemy lubią do nich wracać. Cierpią na urazy stóp i palców stóp oraz schorzenia układu limfatycznego. Niedoborem mineralnym na co Ryba cierpi jest fosforan żelaza. Brak żelaza w organizmie może prowadzić do anemii, niskiego ciśnienia krwi, zapaleń, problemów gruczołowych i arytmii serca. Dobrze jeść: żółtka jaj, ziarna zbóż, jęczmień, wysuszona fasola, czerwone buraki , szpinak, cebula, sałata, rodzynki, daktyle, morele, brzoskwinie, winogrona, jabłka, cytryny i pomarańcze. Ryba nie dba o to co je, nie przepada za warzywami i owocami, ale je bez ograniczeń i nie jest systematyczna. Może mieć niedobór witamin, toteż dobrze gdy je chociaż jeden owoc dziennie, a posiłki przyprawia ziołami. Ogranicz: sól stołową (zatrzymuje wodę i powoduje obrzęki), kawę (zbyt pobudza) i powinna być ograniczona do minimum.

Nadmiar żywiołu Wody: Ryby z nadmiarem wody skłonne są do zbyt wolnego trawienia, słabego przyswajania pokarmu i spowolnionego metabolizmu. Zbędna Woda w stanie zastoju może ujawnić się w postaci śluzu, cysty, guzów i zgrubień, jak również przerostu drożdży w organizmie typu Candida. Nadmiar Wody może się przejawiać również w problemach z utrzymaniem wagi. W tym wypadku bardzo trudno jest o dobranie odpowiedniej diety, gdyż rzadko udaje się samemu zmniejszyć nadmiar wody w organizmie. Lepsze skutki przynosi przyspieszenie metabolicznego tempa i zwiększenie fizycznej aktywności, co zmniejsza gromadzenie się płynów. Zbędną Wodę równoważymy poprzez żywność, która jest gorąca, sucha i lekkostrawna. Dobrze jeść: Odparowane warzywa i rośliny, fasolę i owoce. Ogranicz: Tłuszcze, oleje, słodycze, drożdże, chleb i sól. Lecznicze produkty: Majeranek, bazylia, tymianek, nać pietruszki, mącznica lekarska, jagody jałowca, liść laurowy, czosnek i liść oliwkowy.

Niedobór żywiołu Wody zakłóca wypłukiwanie toksyn z organizmu oraz daje braki chłodzenia i smarowania ciała. Ciało staje się sztywne, organizm się odwadnia, pojawia się suchość skóry i włosów, problemy z trawieniem i metabolizmem oraz trudności ze snem. Z niedoboru Wody u Ryb pojawiają się emocje, napięcia i niepokoje z powodu wrażliwego żołądka. Uzupełniając wodę w organizmie weź kąpiel, jedz owoce z dużą zawartością wody (melony, arbuzy, ogórki) i pij dużo płynów - najlepiej jak to będzie woda mineralna. Dobrze jeść: Pszenicę, ryż, owies, wodorosty, produkty mleczne i naturalne cukry. Ogranicz: Fasolę, marchew, seler naciowy, kapustę i szparagi. Lecznicze produkty: Lukrecja z miodem, soki owocowe.


Zapraszamy na warsztaty, gdzie można zgłębiać i doskonalić wiedzę o astrologii


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ezoteryka-magia-okultyzm.blogspot.com


1 komentarz:

  1. Troche mnie przeraża trafnosc opisu strzelca. Musztarda, chrzan, czosnek jako moje ulubione dodatki, jednoczesnie sklonnosc do nadwagi i cienkie włosy:o można prosic o zrodla tych charakterystyk?

    OdpowiedzUsuń